Recepty

Dokonalá snídaně šampionů

Víte proč se párku v housce říká hot dog? Prý za to mohou němečtí přistěhovalci v New Yorku, kteří tam nabízeli své párky, kterým, podle podlouhlého tvaru, říkali jezevčičí. Sami uznáte, že je to naprosto nevyslovitelný název. Nemůžeme se tedy divit tomu, že si americký karikaturista Ted Dorgan na přesný název nemohl vzpomenout. Věděl jen, že se jedná o nějakého psa. V reportáži tedy zmínil, že jedl horkého psa – hot dog. A je jasné, že podobně bláznivý název se v Americe prostě musel ujmout.  Stejně rychle jako se ujal v Americe název, se samotný párek v housce ujal u nás. Chcete si doma připravit tuto specialitu od začátku až do konce sami?

Hovězí hot dog

500 g   hovězího masa

15 g      česneku

120 g   vajíček

3 g        chilli vloček

10 g      soli

2 g       drceného kmínu

Maso pomeleme na jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Smotáme do ruličky pomocí fresh folie, utáhneme a dáme vařit do vody jako párek. Po uvaření vytáhneme z vody, ustřihneme  konec a šťávu vypustíme do misky.

Na dozdobení:

červené zelí

mrkev

sladkokyselý nálev ( voda, ocet, cukr, sůl)

mango

koriandr

Červené zelí nakrájíme na delší jemné proužky. Mrkev nakrájíme na jemné julienky a namočíme na čtyři hodiny do sladkokyselého nálevu. Mango také nakrájíme, a to na jemné proužky.

Na dressing:

česnek

hoisin omáčka

chilli

Česnek nasekáme, přidáme hoisin omáčku, zalijeme šťávou, kterou pustil párek do folie a zredukujeme ( vaříme do zhoustnutí), přecedíme.

Rozkrojíme housku, fajnšmekři ji mohou opéct, vložíme teplý párek,  doplníme zeleninou, zakápneme omáčkou a posypeme koriandrem.

Vepřový hot dog

500 g    vepřového masa

10 g     česneku

100 g    vajíček

0,5 g     černého pepře

5 g      sušené cibule

10 g    soli

Maso pomeleme na  jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi.  Smotáme do ruličky pomocí fresh folie, utáhneme a dáme vařit do vody jako párek.

Dokončíme:

Nakrájíme zelí na proužky. Nakrájíme na proužky cibulku a osmažíme ji.

Do housky vložíme párek, zelí, zasypeme cibulkou.

Kuřecí hot dog

500 g       kuřecího masa

12 g          česneku

90 g         vajíček

1 g            bílého pepře

5 g            sušené cibule

10 g          soli

Maso pomeleme na  jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi.  Smotáme do ruličky pomocí fresh folie, utáhneme a dáme vařit do vody jako párek.

Dokončíme:

Housku rozkrojíme, zapečeme s čedarem, ozdobíme bylinkami, výhonky

Sendviče

Fazolová majonéza

230 g  bílých sterilovaných fazolí

90  g   vejce na hniličko

70 g    hovězího vývaru

0,5 g   bílého mletého pepře

3 g       soli

12 g     citronu

5 g      hořčice

Jednoduše vše rozmixujeme na jemný krém.

Pečené kuře

Kuřecí půlky

Sůl

Kmín

Paprika

Máslo

Upečeme kuřecí půlky, nebo použijeme zbytek kuřete od nedělního oběda. V množství potřebném na pomazánku a zbytek natrháme po vláknech.

Pomazánka kuřecí

100 g     pečeného kuřecího masa

70 g       Flory

70 g       vařených brambor

70 g       domácí majolky

20 g       hořčice

10 g       čerstvého česneku

Sůl / pepř

Pažitka

Kuřecí maso nasekáme na kousky, brambory nastrouháme a vše utřeme – nikoliv utěrkou, ale vařečkou.

Sendvič

Seskládáme si dokonalý sendvič:

domácí žitný chléb

bílková omeleta ( bílek vyšleháme se špetkou soli a usmažíme)

žloutkový krém (žloutek, flora, sůl, pepř, horčice)

trhané kuřecí maso

listový salát

domácí fazolová majonéza

Ptáte se, kde je ten domácí chléb? Správně, recept vkládám právě teď.

708g vody teplé 37stupňů

25g čerstvého droždí

1 velká lžíce cukru

10g rostlinného oleje

10g octa

375g žitné mouky

324g celozrnné pšeničné mouky

3 vrchovaté kávové lžičky soli

slunečnicová semínka – hrst, dýňová taky

Do misky dáme vodu, do ní rozdrobíme droždí  a přidáme lžíci cukru. Necháme v teple cca 15 min. než vzejde kvásek.

Pak přidáme ocet, olej a žitnou mouku, dobře promícháme, ideálně robotem. Pak přidáme celozrnnou mouku, sůl a zase dobře promícháme. Pokud jsme přijali výzvu a mícháme ručně, přidáváme mouku postupně. Přimícháme semínka.

Přikryjeme a necháme v teple vykynout cca 45 min – těsto zdvojnásobí svůj objem. Pak dáme do formy. Pokud bude jiná než silikonová, vymažeme lehce olejem.

Já osobně peču v srnčím hřbetu cca 45 – 50 min 185 stupňů na sucho. Vy si teplotu a dobu přizpůsobte podle vlastní trouby, asi to bude chtít vyzkoušet, ale garantuji, že kupovaný chleba už  chtít nebudete 🙂

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *