Recepty

Pasta a basta

 Těstoviny a zdravá výživa? Že to nejde dohromady? A to řekl kdo?

Těstoviny jsou skvělým doplňkem pestrého jídelníčku, ovšem má to své ALE. Pojmem těstoviny rozhodně nemyslím ty levné směsi vody a mouky za desetikorunu, které se okamžitě rozvaří. Také vám nebudu tvrdit, že pasta s olivovým olejem stačí k vyváženému jídelníčku. Těstoviny, které mám na mysli, jsou ze semoliny – tvrdé pšenice, případně z celozrnné mouky, tudíž mají nižší glykemický index než ty obyčejné z mouky bílé.  Jejich doplňkem na talíři je zelenina, bílkovina a kvalitní tuk. Zelenina zajistí vlákninu a bílkoviny se postarají o stabilní hladinu krevního cukru.  Chápu, že pokud přijedeme surfovat, chceme na moři co největší vlny, ale u glykemie potřebujeme pravý opak. Prudké výkyvy způsobují tzv. záchvaty hladu a těžko se s nimi bojuje. 

Směs barevných těstovin, žampionů, černého kořene a pecorina romano

Pesto

Kešu ořechy si namočíme na  4 hodiny, pak vycedíme vodu a proláchneme. Rozmixujeme s medvědím česnekem, olivovým olejem a vodou na hladký krém, podle chuti osolíme.

Barevné těstoviny

Základní recept na těstoviny se skládá ze semoliny, žloutků a vody. Abychom získali těstoviny barevné, je potřeba některou ze surovin obarvit. Hádáte správně, že nejjednodušší to bude u vody.
Upečenou žlutou řepu oloupeme a rozmixujeme s vodou.
Petrželku rozmixujeme s vodou do hladka.
Sušené houby rozmixujeme na prach a smícháme s vodou.
Z rajčat vykrájíme dužinu, kterou také rozmixujeme s vodou.

Jednotlivé barevné směsi přecedíme, protože potřebujeme jenom barevnou vodu. Přidáme semolinu a žloutky a vypracujeme těsto. Rozválíme a vyrobíme těstoviny.

Uvaříme je ve slané vroucí vodě al dente.

Černý kořen alias hadí mord španělský oloupeme a  uvaříme ve vývaru.

Žampiony zarestujeme na oleji, lehce zakápneme citronovou štávou, osolíme a opepříme podle chuti.

Ozdobíme pecorinem romano.

Kachní prso, domácí raviola, omáčka z červených pomerančů

Kachní prsa dočistíme, dáme do sáčku, přidáme olivový olej, sůl, citronový pepř a rozmarýn,
zavakuujeme a dáme na souce vide 63°C na 3 hodiny.

Štávu vylijeme do misky, maso osušíme, kůži nakrájíme na kostečky a zarestujeme zprudka na oleji.

Domácí raviola
Ze semoliny, žloutků a vody si uděláme vaječné pláty, ze kterých vykrojíme větší kolečko.
Naplníme směsí gorgonzoly, sterilovaných hrušek a drceného pepře,
uzavřeme a zamáčkneme vidličkou kraje.
Uvaříme ve vroucí osolené vodě.

Vymačkáme šťávu z červených pomerančů, zredukujeme na čtvrtinu a přidáme omáčku demi-glaze.

Mexický kukuřičný salát s cottage

Kukuřici uvaříme a opečeme na grilu nebo na pánvičce.

Uvaříme si vaječné fussili a vychladíme.

Na oleji zarestujeme cibulku, přidáme drcený pepř a nadrcený česnek, osolíme a zakápneme limetkou.

Z kukuřice odkrájíme plátky zrn a dáme do pánve prohřát se směsí.

Vypneme a přidáme cottage a koriandr.

Zdobíme chilli papričkou.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *