Recepty

Polévkování na Seznamu

Polévky jsou naprostým základem prakticky každé kuchyně. Takový mamutí vývar byl oblíbenou pochoutkou v nejedné pravěké domácnosti, stejně tak zeleninové polévky ve starověkém Římě. Různé školní jídelny se nás sice v určitém období snažily přesvědčit, že polévkou se dá nazvat i čitá tekutina se třemi nudličkami, ale my jsme vytrvali a vzácné barevné a voňavé poklady uhájili pro naše děti. S Radkem Hrdinou jsme dnes na Seznamu uvařili tři recepty – tradiční, moderní a cizokrajný, doufám, že si najdou místo i na vašich stolech.

Hrášková polévka

800 g  mraženého hrášku

150 g  čerstvého pórku

60 g    řepkového oleje

1 litr vody

10 g    čerstvé máty

pepř a sůl

Pórek nakrájíme na jemno, zasmažíme na oleji, podle chuti osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vypneme. Vsypeme hrášek a necháme prohřát. Už nevaříme. Přidáme mátu. Rozmixujeme do hladka. Můžeme dozdobit parmazánem, krutonky, bylinkami.

Dýňová polévka se zázvorem

800 g  dýně hokaido

150 g   loupaných batátů

70 g     cibule

35 g    zázvoru

13 g     česneku

225 g    kokosového mléka

850 g    vody

9 g     soli

35 g oleje

Batáty a česnek oloupeme. Dýni očistíme, vybereme vnitřní vlákna a semínka, slupku můžeme nechat, změkne tepelnou úpravou. Na plech naskládáme batáty, dýni, česnek, zakápneme olejem a dáme péct na 150 stupňů patnáct až dvacet minut.

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vodou a krátce povaříme. Přilijeme kokosové mléko, dosolíme a rozmixujeme do hladka. Můžeme dozdobit dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou.

DAL

250 g   uvařené cizrny

250 g   uvařené červené čočky

250 g   drcená rajčata – kostky

5 g        zelených chilli papriček

100 g   nepálivých chilli papriček

100 g   cibule

50 g    česneku

15 g    zázvoru

5 g     římského kmínu – celého

5 g    kardamonu – mletého

5 g    hořčičného semínka – celého

3 g    hřebíčku – mletého

15 g   kurkumy – mleté

5 g     pískavice – mleté

20 g   koriandru – čerstvého

50 g   GHI

1 litr vody

Rozehřejeme GHI a na něm prohřejeme celé koření, následně přidáme nakrájenou cibulku, nasekané chilli a nakrájený zázvor. Přidáme uvařenou cizrnu, čočku a rajčata, zalijeme vodou a vsypeme mleté koření. Krátce povaříme a na závěr přidáme koriandr.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *