Recepty

Sladká pikniková sezóna může začít

Jakmile vykouknou první sněženky, začnu se těšit na jaro. Když vykvetou narcisy a tulipány, jsem již ve fázi zkoušení nových receptů. A pod kvetoucí třešní zahajuji piknikovou sezónu. Momentálně kombinuji zdánlivě nesourodé suroviny do výsledné harmonie. Objevila jsem sušené zelí. Ano,  to kysané, po kterém se vaše tvář sevře do pekelného šklebu, a plánuji z něj udělat dezert. Možná se tato mise jeví nesplnitelnou, ale já mám přesně takové ráda. Ale začneme pěkně postupně, od tiramisu.

Na následující recepty potřebuji piškoty, kterých pro jistotu upeču rovnou dvě dávky. Barunka čeká holčičí návštěvu a plánuje pro ně sladké překvapení, o recept vás neochudím, nebojte.

Celozrnné piškoty

1 ks vejce – oddělíme bílek od žloutku
15 g třtinového cukru do žloutků
10 g třtinového cukru do bílků
35 g špaldové mouky

Ušleháme z bílků sníh, jakmile je dost pevný, přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přisypáváme mouku, promícháme do hladka a opatrně vmícháme sníh z bílků.
Na plech rozložíme pečící papír, na který lžičkou klademe malé bochánky těsta. Pokud děláme piškotů víc, můžeme pro urychlení použít cukrářský sáček bez zdobítka a těsto vytlačovat z něj.
Pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 10 minut – podle velikosti a zkušeností s troubou.

Pokud budou na pikniku čtyřnozí mazlíčci, můžeme připravit občerstvení i pro ně. Samozřejmě vynecháme cukr.

Piškoty pro pejsky

Potřebujeme jedno vejce, 35 g špaldové mouky, špetičku soli a kousek krůtí šunky. Ušleháme z bílků sníh. Vyšleháme žloutek, postupně přisypáváme mouku, sůl a na kousky nakrájenou šunku, promícháme a opatrně přidáme sníh z bílků. Pečeme opět na 165 stupňů asi deset minut.

Tiramisu z ricotty

K tomuto receptu nedávám množství surovin, záleží na vás, jak si dezert seskládáte.
Ricotu ochutíme mletým třtinovým cukrem, přidáme kávu a promícháme. Vše podle chuti.
Celozrnné piškoty namáčíme v kávě ( pokud chceme dezert nabídnout i dětem, použijeme bez kofeinu) a vrstvíme do sklenice na střídačku s ochucenou ricotou. Posypeme na hrubo nasekanými lískovými ořechy.

A teď slíbený Barunčin zákusek pro kamarádky

Tvaroh ochutíme cukrem, přidáme vanilku a dobře promícháme. Naplníme piškoty, poklademe
ovocem nakrájeným na plátky (na podlouhlé piškoty dáváme jahody, na kulaté kiwi) a zakápneme čokoládou.

Celozrnné sušenky s ovesnými vločkami a mrkví (resp. červenou řepou)

300 g celozrnné pšeničné mouky
500 g čekankového sirupu (bez umělých sladidel)
200 g ovesných vloček
200 g povoleného másla
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
150 g strouhané mrkve nebo 150 g strouhané červené řepy
1 ks vejce
8 g  kypřícího prášku s vinným kamenem
4 g jedlé sody

4 g skořice

2 g soli

Ze všech ingrediencí (bez mrkve a řepy) vypracujeme těsto. Do poloviny vmícháme mrkev, do druhé poloviny červenou řepu.
Podle chuti je možné přidat i hrozinky nebo brusinky.
Plech vyložíme pečícím papírem. Tvoříme malé bochánky. Necháme dostatečné rozestupy.
Pečeme při 180 stupních 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení. Když zlátnou
okraje, máme hotovo. Sušenky necháme chladnout na plechu.

Ovocný blob

100 g růžové pythai
100 g lyči
15 g limetkové šťávy
3 g agaru
Ovoce rozmixujeme, promícháme v kastrolku se šťávou a  agarem, přivedeme k varu a pak nalijeme do formiček na led. Necháme ztuhnout.  po vychladnutí vyklopíme blob z formičky a ozdobíme kouskem sušeného zelí v čokoládě.

A konečně je tady avizovaný dezert ze sušeného zelí.

dezert Blaťácké zlato – růžový pepř – zelí – ovoce

Sušené zelí

kysané zelí dlouhá vlákna (nepřekrajované)
lesní med
vanilka (vanilkový extrakt)
růžová čokoláda
Zelí promícháme s medem a vanilkou a rozprostřeme do sušičky na 50 stupňů Celsia. Sušíme 36 hodin.

Zelí v čokoládě

Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, namočíme do ní usušené zelí a necháme zatuhnout na pečícím papíře.

Zelný prach

Sušené zelí rozmixujeme v mixéru na jemný prach, přidáme sušenou agáve a chilli ancho.

Hruška

plátky hrušky cca 8-10mm
pomerančová štáva
limetková štáva
skořice
růžový pepř
badyán
voda
kyselina citronová
Necháme společně povařit, pak zcedíme a hrušku po zchladnutí vykrojíme kolečkem.

Blaťácké zlato

350 g blaťáckého zlata – nastrouhat
200 g mléka
180 g smetany
3 ks vajíček – celé syrové
30 g tapiokové mouky (škrob)
2,5 g agaru agar
2,5 g růžového pepře
Vejce rozklepneme do mixéru a necháme šlehat, aby se propojila a vytvořila základ krému.
Na pánvičce si smícháme a provaříme mléko, smetanu, tapiokovou mouku, agar a koření.
Během zahřívaní se vytvoří lepivá hmota, mícháme tak dlouho až se suroviny spojí a utvoří jeden celek.
Tuto hmotu přidáme do mixéru k vyšlehaným vajíčkům, přidáme sýr a vše rozmixujeme na jemný krém. Plech vyložíme pečícím papírem, na který vylijeme krém. Troubu předehřejeme na 250 stupňů a pečeme 3 minuty. Po vychladnutí vykrájíme kolečka.

Limetkové kolečko

50 g limetkové štávy
50 g cukru
2 g agaru agar
Vymačkáme limetku, promícháme s cukrem a agarem, dáme do kastrolku, kde přivedeme k varu. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo na silikonovou podložku. Po ztuhnutí vykrájíme kolečka.

Kaviár z krvavých pomerančů

Začneme tím, že si do mrazáku dáme vychladit řepkový olej, ideálně v nějaké nádobě o výšce asi deset centimetrů. Potřebujeme dosáhnout teploty nula stupňů, bude to tedy trvat minimálně hodinu. Vymačkáme šťávu z krvavých pomerančů, vlijeme do kastrolku, zredukujeme na třetinu. Přidáme agar agar, přivedeme k varu a vypneme. Agarovou hmotu hlídáme, aby příliš nevychladla, protože by ztuhla, což nechceme. Vyndáme nádobu z mrazáku a do ledového oleje kapeme stříkačkou malé množství teplého agaru. Postupně se tvoří kuličky, které přecedíme.

Desert KOMPLETACE

Skládáme na sebe kolečka z blaťáckého zlata, hrušky a limetkové. Zdobíme kaviárem z krvavých pomerančů.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *