Recepty

Sladké snění a ještě sladší snídaně

Jak to máte s probouzením? Vyskočíte z postele po prvním zazvonění budíku, nebo se musíte přemlouvat i po jeho pátém zaklapnutí? Podle odborníků na pozitivní myšlení je samozřejmě správně varianta první. A ideálně opravdu hned po prvním pípnutí. Náš mozek je totiž tak vynalézavý, že mu stačí tři vteřiny, aby si vymyslel naprosto dokonalou výmluvu, proč zůstat v posteli o chvíli déle. Jenže právě ta chvíle nás stojí hodně, konkrétně ranní pohodu. Přesně tu část rána, kdy si v klidu připravíme snídani, sedneme ke stolu a necháme myšlenky jen tak plynout, abychom si vychutnali nejen jídlo, ale i volnost mysli.

Pro radost z vstávání jsem připravila recepty na trojvrstvé sladké snídaně. Podle momentálního stavu zásob můžeme ještě dozdobit ovocem, sekanými oříšky, kokosem, pokud se nám tři vrstvy zdají málo 🙂

Varianta první – kešu sklenička

1.vrstva

300 g kešu

200 g kokosového mléka

40 g javorového sirupu

Kešu namočíme den předem do studené vody. Ráno ořechy zcedíme a propláchneme, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme. Můžeme dosladit javorovým sirupem.

2.vrstva

Růžové dračí ovoce a banán, v poměru půl na půl rozmixujeme na pyré.

3. vrstva

Směs vloček a sušeného ovoce / oříšků

Varianta druhá – chia sklenička

1. vrstva

60g chia semínek

450g kešu mléka (jeden díl kešu namočíme do 9 dílů vody, necháme odstát a rozmixujeme)

10g vanilkového extraktu

45g javorového sirupu

Všechny ingredience smícháme a během první půl hodiny občas promícháme. Dáme do skleničky a necháme přes noc odstát.

2. vrstva

Oloupeme mango, rozkrojíme mučenku a vyškrabeme, zakápneme limetkou a vše rozmixujeme.

3. vrstva

Směs vloček

Varianta třetí – bazalkové semínko

1.vrstva

40 g bazalkových semínek

300 g ananasového freshe

Bazalkové semínko namočíme v ananasovém freshi, občas promícháme. Smícháme s jogurtem, na jeden díl bazalky, dva díly jogurtu.

2. vrstva

80 g papayi

100 g rakytníku

100 g ananasu

kapka citronu

Všechny ingredience rozmixujeme

3. vrstva

Směs vloček a oříšků

 

A jedna třešinka na závěr, nebo spíš granola.

Domácí granola

100 g  javorového sirupu

300 g ovesných vloček

100 g jablek, nakrájených na kostky a usušených

100 g sušených moruší

80 g mandlí

Vločky, sušené ovoce a ořechy nahrubo smícháme dohromady, přelijeme javorovým sirupem a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 °C po dobu 20-30 minut, ke konci přidáme ovoce. Necháme vychladnout.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *