Recepty

Tradiční Vánoce s netradičním cukrovím

Vánoce bez cukroví by byly jako stromeček bez jehličí, ale zkusme letos posunout naše tradiční recepty směrem ke zdravější variantě. Stačí nahradit bílou mouku třeba špaldovou, celozrnnou či semolinovou. 

Špaldové linecké s citronem

Suroviny

  • 220 g   špaldové mouky
  • 140 g  másla
  • 70 g cukru
  • 32 g žloutku
  • 8 g citronové šťávy

Postup

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s ostatními surovinami a pečlivě vypracujeme hladké těsto. Uděláme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice odpočinout. Rozválíme a vykrájíme vždy dvojice stejných tvarů. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°.C  šest až deset minut, podle typu trouby.

Na náplň si můžeme připravit domácí marmeládu, nebo linecké slepíme ořechovým máslem. Naše oblíbené je to z lískových ořechů s hořkou čokoládou.

Domácí marmeláda

Určitě jí na linecké nespotřebujete celé množství, vyrobené podle tohoto receptu, ale radím udělat jí víc, na palačinky je nepřekonatelná.

1kg mražených malin a 1 kg mraženého lesního ovoce svaříme se 100g cukru. Rozmixujeme a na závěr přidáme 20 ml redukce balsamica. Tuto redukci vyrobíme následovně : smícháme 1l vína, 1l balsamica a 250g třtinového cukru. Tuto směs svaříme na 0,5l.

Kardamonové bochánky

Suroviny

  • 300 g celozrnné mouky
  • 300 g ghi
  • 140 g semolinové mouky
  • 16 g mletého kardamonu
  • 240 g cukru

Postup

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Odvážíme si kousky těsta o velikosti 15 – 20 gramů a tvoříme z nich kuličky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160ºC asi 30 minut. Po upečení necháme na plechu vychladnout.

Semínkové sušenky

  • 3 druhy semínek po 160g
  • 160 g ovesných vloček
  • 160 g medu
  • 4 ks bílku

Smícháme všechny druhy semínek s ovesnými vločkami a medem. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přimícháme k semínkové směsi. Tvoříme placičky, klademe na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170ºC deset až dvanáct minut. Necháme na plechu vychladnout.

Trojbarevné košíčky

Košíčky

  • 400 g špaldové mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 27 g žloutku
  • 83 g mléka
  • vanilkový lusk

 

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 části. Do první přidáme 30 – 40 g kakaa, do druhé přidáme 30 – 40 g lyofilizovaných malin a do třetí 30 – 40 g mandlové mouky. Vzniknou nám tedy tři těsta – hnědé, růžové a bílé.

Postup:

Uděláme kuličku, do ní důlek a obalíme v oblíbených nasekaných oříšcích. Klademe na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170ºC  asi 12 minut.

A nyní se může naplno rozjet naše kreativita. Je tolik možností, čím košíčky naplnit a jedna lepší než druhá. Pojďme na to.

Karamel: Cukr krystal svaříme s vodou,  cukr zhnědne na karamel a nepřipálí se, po malých částech přidáváme smetanu tak, aby konzistence karamelu byla jako řidší sirup.

Malinový krém:  Smícháme mascarpone s liofylizovanými malinami.

Mangový:  Rozmixujeme tvaroh, mango a amolin.

Čokoládový:  Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a pomalu přiléváme smetanu.

Ovocné krémy jsou k okamžité spotřebě, karamel a čokoláda nám vydrží déle. I když osobně pochybuji, že přečkají útok malých čekatelů na nadílku.

Čokoládové pralinky

Připravíme si několik krémů, které dáme zmrznout do formiček na led. Já jsem zvolila ořechové máslo – lískooříškové s mléčnou čokoládou. Další volba padla na krém – arašídy s mandlemi a kakaem, následovalo mango a nakonec tvaroh s ovocem.

Když je krém ve formičce dokonale zmražený, pomalu jednotlivé kousky vyloupáváme a obalujeme v rozpuštěné čokoládě. V jaké, to nechám na vás, variant je nespočet, stejně jako je nespočet druhů čokolád. Můžeme nahoru nalít pramínkem jiný druh čokolády, abychom získali zajímavější efekt a samozřejmě necháme ztuhnout.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *